jangan kau ejek rupe kek aku...walau rupa macam jalil hamid..
rasa macam jasmin hamid taw!!!
apahal anak pak hamid dapat nama nehhh!!!!
malas lah nak burak banyak2...
bulan pose ni kena kurangkan borak takot dahaga..kering ayaq liuq..
haaa..ni rupe lepas bako..eh kukus...
kek ni sesuai makan untuk sefamily..kalau nak jual kene practice banyak2 bagi cantik bentuknya
ni cooking coklat..harus double boiling ye...
lepas coklat dah cair haruslah spread atas kek yer...
coklat ni tak jadik shiny sangat lepas tu macam licin tau...
sebab apa sebab aku letak marjerin..
patutnya letak butter tapi aku bedalm letak marjerin sebab butter tak ada..
so now aku tau majerin tak boleh guna dalam coklat yang nak buat hiasan ni...butter tak pe tau..
lepas tu letak shortening...
nanti jadi cun coklat korang
lepas tu campak coklat rice...
CAMPAK tau..jangan tabur...
wakakak
tara!!! ala campak coklat rice pun bila makan bergaul dalam perit gak..hahah
boleh lah buat makan...
btw..kek sangat smooth..sedappp...
tekstur memang cantik...
kiranya menkjadi lah...
tak manis sangat tak pahit sangat...
ngam2....
nak resepi??
nah..
BAHAN A
1 cawan gula pasir.
1 cawan serbuk koko.
1 cawan susu cair.
1 cawan susu pekat.
1 cawan minyak masak.
(susu pekat n gula aku buh tak sampai secawan..lbih kurang 3/4 je..tapi kalau tak nak letak topping guna secawan lah)
*semua bahan di atas di gaul dan panaskan atas api perlahan....kacau2 sampai sebati tau...lepastu matukan api.
BAHAN B
tepung gandum 3/4 cawan.
1 sudu kecil baking powder.
1 sudu kecil soda bikarbonat.
(ayak bersama tau)
BAHAN C
4 biji telur
(aku blender..malas nak pukul..)
CARA-CARA :
1 - masukkan bahan B dan C kedalam bahan A secara selang seli sambil digaul...
2 - gaul rata, sambil tu panaskan alat pengukus..
3 - ambik loyang lepas tu sapukan dengan minyak masak kemudian tuang adunan dalam loyang.
4 - tutup loyang dengan aluminium foil takut air kukus meniti dalam adunan..tak letak pun tak pe..
5 - kemudian masukkan dalam alat pengukus dan kukus selama 45 minit. lepas tu bukak dan cucuk dengan lidi..kalau lidi tak melekat tandanya dah masak.
BAHAN UNTUK TOPPING
coklat masakan
susu cair (kalau fresh milk lagi bagus) stengah cawan
butter 1 sudu besar
shortening 1 sudu besar
(topping ni korang boleh buat ikut suka nak letak banyak mana susu n coklat sekalipun, aku main campak je..)
* double boiling tau
dah cair tu tunggu apa lagi tuang lah atas kek lepas tu hias ikut suke...
SELAMAT MENONTON..
EH SILAP...
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment